Programming

Update

 

Cardano ADA

Rente op jaarbasis (datum van schrijven, 24-8-2021):

  • Exchanges --> tussen de 1 en de 4%
  • Wallet --> ongeveer 4,5%

 

Nodig

Om ADA's te kunnen staken dien je gebruik te maken van een Cardano (ADA) Wallet, voor nu wordt er door Cardano zelf 2 varianten geadviseerd:

Beide wallets hebben een eigen setup en vereiste, je kan diegene kiezen die het beste bij je past.

Daarnaast dien je minimaal 10 ADA te hebben om gebruik te kunnen maken van het staking proces.

 


Hoe werkt het staking proces in verloop van de tijd

Op de site van cardano zelf is een hoop informatie te vinden over het staken, Om dit te verduidelijke eerst een aantal termen:

Cardano blockchain werkt in de tijd met de zogenaamde: "Epoch's", op het moment van schrijven duurt één Epoch ongeveer 5 dagen. Tijdens deze dagen gebeuren er een aantal acties

Het komt er simpelweg op neer dat als je in Epoch 1, de ADA staked, er pas in Epoch 5 wordt uitbetaald (minimaal 20 dagen later):

 

 


Staken is Delegeren

Bij Cardano, stake je de ADA's in een Delegation Pool, deze pools dragen zorg voor transactie-verificaties (Proof of Stake-concept). Echter om het delegeren eerlijk te verdelen, worden de "rewards" verdeeld over de grootte van de staking-pools. Dit houdt sec in dat een pool met veel gedelegeerde ADA's in verhouding minder rewards krijgt dan een pool met minder ADA's.  Kortom er wordt door meerdere bronnen aangegeven dat het wisselen van pool soms best rendabel kan zijn.

Echter per (trans)actie betaal je een bepaalde "fee", dit is ongeveer 0.15 ADA + 0,00004 ADA * aantal Bytes van de transactie.

 


Bronnen:

https://cryptostart.nl/cryptovaluta/cardano-ada/

https://www.youtube.com/watch?v=sqtyFmpcrg0

https://cardano.org/calculator/?calculator=delegator

https://cardanians-io.medium.com/cardano-staking-practical-information-3c86cbc73bd4


Informatie in dit artikel, is voor educatie doeleinden, niet voor financieel advies, zie ook "Algemene voorwaarde / AVG".

reclame